Ban de Banga Lijsten

Datum: 26 april 2024
Blogger: Sandra Lagace

Toen ik in augustus 2022 een blog schreef over een beruchte speech van het Amsterdams Studenten Corps A.S.C. had ik niet verwacht dat het twee jaar later veel beter zou zijn. Het woord `sperma-emmer’ was een `opmerkelijk’ woord in de speech. Van het woord `bangalijst’ had ik toen nog nooit gehoord.

Volgens Wikipedia, zou het woord `banga’ in 2012 door Van Dale als Woord van het Jaar zijn genomineerd. Het woord was in 2012 dus al `populair’. Ik loop blijkbaar achter de feiten aan.

Waar ik me zorgen over maak is niet alleen het vocabulaire van de `intelligente’ (?) studenten. Ik vraag me ook af of hoe hun visie is op vrouwen. Alhoewel, die visie lijkt duidelijk. Laat me preciseren. Ik vraag me af, wanneer die mannen later een respectabele functie vervullen in het bedrijfsleven, hoe zij hun visie vertalen naar gedrag.

Nu hebben we (ook) in Nederland van dat gedrag al een aantal cases mogen meemaken. Het begon met de MeToo beweging gevolgd door het grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Ik vind het trouwens schokkend dat een aantal mannen van de een op de andere dag hun carrière kwijt kan zijn voordat het onderzoek afgerond is. Als achteraf zou blijken dat ze onschuldig zijn, dan is de reputatie `foetsie’. Dus mocht je onschuldig zijn en iemand mag je niet, dan kun je `zomaar’ aangeklaagd worden en zonder werk komen te zitten? Ik vraag me af of vrouwen dit elkaar ook aan zouden doen?

Enfin, ik vraag me af hoe die `populaire’ mannen zich later gedragen op de werkvloer wanneer ze invloed kunnen uitoefenen in hun rol als CEO, CFO, MD, Director, VP et cetera. Zouden ze na hun studentenperiode de wilde haren kwijt geraakt zijn? Was het `slechts’ een kwestie van flink zuipen en brallen? Zijn ze inmiddels (wel) wijs en behandelen zij hun collega vrouw met alle respect? Ik hoop het met heel mijn hart. Datzelfde hart doet pijn als ik denk aan de jonge vrouwen die met naam, foto en beoordeling van uiterlijk en prestaties in bed publiekelijk geshamed worden. Ik vraag me af wat dit doet met hun zelfvertrouwen en zelfrespect en in hoeverre hun carrière hierdoor negatief beïnvloed en geschaad wordt. Worden ze ook VP, CEO, CFO…? Ik hoop het van wel. Dan komt het misschien nog goed met het gedrag van de mannen.

Mijn gebrek aan vertrouwen in een beter gedrag onder de studenten blijkt terecht. Utrechtse studentes hebben 25 april 2024 een mail gekregen over een ’slettenlijst 3.0’. In de mail wordt gedreigd dat de lijst een week later online komt. Slachtoffers kunnen voorkomen dat hun naam daarop staat door 100 euro te betalen.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?