Ben jij de vrouw die je voorbestemd bent te zijn?

Datum: 18 juni 2022
Blogger: Sandra Lagace
Ben jij de vrouw die je voorbestemd bent te zijn www.empowerwomen.nl

Het woord feminist doet vaak allerlei emoties en associaties oproepen. Durf jij de discussie aan te gaan over feminisme of gender en te zeggen dat je feminist bent? Wat versta jij onder het woord? Definities van feminisme gaan over sociale, politieke en economische gelijkheid van de sexen’

Chimamanda Ngozi Adichie schrijft in ‘We should all be feminist‘ over feminisme en gender. Ze geeft aan dat we allemaal boos zouden moeten zijn en tegelijkertijd hoopvol. Ze spreekt over een wereld waarin we onze kinderen anders moeten opvoeden.

Mannen worden geleerd om niet bang en stoer te zijn. Dat wordt geassocieerd met mannelijkheid. Vergelijk het maar eens met kleine meisjes. Die worden vaak beschermd en geknuffeld. Jongens mogen niet huilen.

Ik kijk graag naar TV programma First Dates van BNNVARA. Je ziet daar de rolverdeling prachtig uitgebeeld. Wanneer een koppel  heeft gedineerd, komt er aan het einde van de avond een kistje met de rekening. In de meeste gevallen vindt de man dat het hoort dat hij de rekening betaalt. Wij voeden jongens blijkbaar op met het idee dat betalen voor de vrouw gelijk staat aan mannelijkheid. In werkelijkheid, zo geeft Chimamanda aan, zou het zo moeten zijn dat degene die meer heeft, betaalt. Een logische redenering?

Hoe stoerder we een jongen opvoeden, hoe zwakker zijn ego is. Vrouwen voeden vaak dit ego en maken zichzelf kleiner.  Succesvolle vrouwen vormen daarom een bedreiging voor het zwakke ego van mannen. Waarom zou het succes van een vrouw een bedreiging moeten vormen voor mannen?

Nu moet ik toegeven dat ik in bedrijven steeds meer mannelijke ondernemers tegenkom die zich kwetsbaar durven op te stellen.

Is het niet dat wanneer wij vrouwen het ego van mannen voeden, en ons kleiner maken, dat wij dan niet onze ware identiteit laten zien en niet kunnen zijn wie we in werkelijkheid zijn? We doen alsof in plaats van te zijn. Waarom focussen we niet op de capaciteiten, in plaats van de verschillen te overdrijven?

Waarom maakt een vrouw zich zorgen over hoe ze er uit ziet. `Ben ik niet te vrouwelijk of sexy gekleed? Kom ik wel betrouwbaar over?’. Heb je wel eens een man gehoord die zich zorgen maakt over zijn uiterlijk?

Gender is een uitdagende discussie. Veel mannen denken dat `alles’ tegenwoordig goed is. Die mannen doen niets om te veranderen.

Chimamanda haar definitie van feminist is ` een man of vrouw die gelooft dat er een probleem is met gender dat we moeten verbeteren en oplossen.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?