DEFINITIE POWER VROUW

Datum: 14 juli 2019
Blogger: Cor

Durf jij te zeggen dat je een powervrouw bent ? De vrouwen die als spreker optreden tijdens het Empower Women 010 Event op 15 oktober a.s. durven stuk voor stuk van zichzelf te zeggen dat ze een powervrouw zijn. Stel dat jouw mannelijke collega je morgen vraagt of je een powervrouw bent, wat zeg je dan ? Ga je dan nog rechter staan om vervolgens bij het tonen van een brede zelfverzekerde smile te zeggen `of course!’. Misschien is het geen brede triomfantelijke smile maar meer een blik van verbazing. Verbazing in die zin dat zo’n succesvolle man zo’n onsuccesvolle vraag stelt aan een powervrouw zoals jij die weet wie ze is en waar ze heen wil.

Durf je uit te spreken dat je een powervrouw bent of laat je het aan jouw mannelijke collega over om hier een uitspraak over te doen? Oftewel, pak je zelf de regie of geef je de regie weg aan jouw mannelijke collega? Zit het beeld in je hoofd dat je jezelf pas een powervrouw mag noemen als je Michelle Obama of Neelie Smit Kroes heet? In Nederland mag je je kop pas boven het maaiveld steken als je er echt een heel eind bovenuit steekt. Hoewel je dan nog steeds als kapsoneslijer of bitch neergezet kan worden, ben je dan wel op een punt en in een positie dat je dat een gecalculeerd risico durft te nemen. Hoewel, vrouwen die een `no matter what’ attitude hebben, denken niet in termen van risico’s. Als ik het heb over een powervrouw weet iedereen dan waar ik het over heb ? Is de definitie van een powervrouw helder of is er geen universele definitie van een powervrouw mogelijk ? Persoonlijk denk ik dat een universele definitie van een powervrouw niet bestaat.

Hoewel je de definitie niet generiek kan formuleren, ga ik toch vanuit mijn beeld van de wereld een poging wagen. In mijn optiek heeft het powervrouw zijn weinig te maken met het bereiken van een functie die in onze maatschappij wordt gezien als de bovenste trede van de maatschappelijke lader. Natuurlijk zijn er geweldige powervrouwen die een rolmodel zijn voor miljoenen vrouwen in de wereld. Het kan dus heel goed samen gaan maar er is in mijn optiek geen automatische koppeling tussen de top bereiken en een rolmodel of powervrouw zijn. Als je als vrouw een rolmodel bent voor jouw zus, collega, of buurvrouw dan ben je in mijn optiek ook een powervrouw omdat je het leven van een ander mens door jouw zijn weet te inspireren waardoor die ander stappen gaat zetten die ze misschien anders niet of later gezet zou hebben. Het zijn van een powervrouw staat in mijn optiek helemaal los van leeftijd, opleiding, functie, geloofsovertuiging of culturele achtergrond.

Omdat de wereld nog steeds in belangrijke mate wordt gedomineerd door mannen zijn het vaak de mannelijke eigenschappen die tot ‘succes’ leiden. Helaas nemen te veel vrouwen deze eigenschappen als Bench Mark op weg naar het succes dat ze voor zichzelf hebben gedefinieerd. Hoewel het brein van de vrouw net wat anders werkt dan dat van een man heeft iedere man vrouwelijke eigenschappen en heeft iedere vrouw mannelijke eigenschappen. De vraag is echter of jij je bewust bent van deze eigenschappen. Ben jij in staat om als een echte  VJ aan de knoppen te draaien om het publiek als een malle te laten dansen? Een  VJ is zich bewust van het publiek, reageert op de muziek en stuurt met haar muziek. Het publiek gaat helemaal los en heeft de avond van haar leven zonder te beseffen dat niet zij maar de VJ de bepalende factor is in de succesbeleving van de avond. Als je tijdens een dance festival het smurfenlied gaat draaien dan ziet de zaal er al snel uit als een doodgeslagen biertje. Als jij in een management meeting of in werkoverleg zit, draai jij dan aan de knoppen of laat je de muziek keuze over aan jouw collega’s ? Pak jij de regie of dans je op de muziek die je diep van binnen verafschuwt ?

Een belangrijke eigenschap van een powervrouw is dus dat ze haar mannelijke en vrouwelijke eigenschappen op kan schalen al naar gelang wat gewenst is in een specifieke situatie. Hierbij is het uiteraard van belang dat een vrouw vanuit haar vrouw zijn de mannelijke eigenschappen knop weet te bedienen. Het moge duidelijk zijn dat ik het niet heb over het kopiëren van het gedrag van de succesvolle mannelijke collega. Vrouwen die bewust zijn van hun kwaliteiten en deze ook ten volle willen benutten om hun doel te bereiken, noem ik powervrouwen en zijn onafhankelijk van de mannelijke gun factor. Als jij van je zelf vindt dat je iets te bieden hebt en het verschil wil maken dan moet je ook niet tegen laten houden. Uiteraard kan je op verschillende manieren en verschillende niveaus een powervrouw zijn.

Als de powerknop aanstaat dan is het vervolgens een kwestie om als een echte VJ aan de knoppen te draaien zodat jouw publiek helemaal uit hun dak gaat terwijl jij bepaalt of ze uit hun dak blijven gaan. De vraag is, blijf jij als hobby op je zolder kamer draaien met je ouders en een buurmeisje als publiek of pak je echt het podium van jouw leven en pak jij de regie om de top VJ te worden binnen de top die jij voor jezelf hebt gedefinieerd hebt en waar je je senang bij voelt ?

Ben jij die vrouw in loondienst of met een eigen business die andere vrouwen wil inspireren of geïnspireerd wil worden dan daag ik je uit om vandaag nog een ticket te kopen voor het Empower Women 010 Event op 15 oktober 2019. Een dag met focus op Women Empowerment levert jouw hele waardevolle nieuwe connecties op en het biedt jou de mogelijkheid om het thema weer helemaal top of mind te plaatsen bij jezelf.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?