Drie oorzaken waarom vrouwen niet op de eerste plek staan

Datum: 24 juli 2022
Blogger: Sandra Lagace
Drie oorzaken waarom vrouwen niet op de eerste plaats staan blog www.empowerwomen.nl

Ik hoor het mijn klanten regelmatig zeggen. Ze staan niet op de eerste plek op hun prioriteitenlijstje. Wat? Hoe kan dat nou? Hoe kun je jezelf niet het belangrijkste vinden? Daar hebben sommige mensen helemaal geen problemen mee. Ken je ze ook? Die mensen die zichzelf helemaal geweldig vinden en die dat vooral duidelijk laten merken. Ik moet toegeven dat ik daar soms bijna jaloers op word, zulk gedrag. Bijna, want er zijn grenzen tussen egocentrisch gedrag en egoïstisch gedrag. Ben jij op de hoogte van de oorzaken waarom vrouwen niet op de eerste plek staan? Ik zal er drie toelichten.

Wat is dat toch met `ons’ vrouwen, dat we ons kleiner maken én dus niet op de eerste plek staan. Zo had ik een klant die, toen ik haar de vraag stelde op welke plaats ze op het prioriteitenlijstje stond, begon te huilen. Ze stond er helemaal niet op! Niet op de eerste plek, niet op de laatste, helemaal niet! Dit was een bittere eye opener voor haar kan ik je vertellen.

1] Angst voor afwijzing

`Ik ben bang om afgewezen te worden en daarom werk ik `my butt off’’, vertelde een klant mij. Een afwijzing in het verleden kan er voor zorgen dat je die pijn niet opnieuw wil ervaren. Je doet er alles aan om dit te voorkomen en werkt je het `apelazerus’ om maar te bewijzen dat je het kan. `Kijk dan, ik werk hard! Zie je wel dat ik het kan!’ Er is een grote behoefte om vooral geaccepteerd te worden. Het gekke is, dat hoe harder je werkt, hoe groter de kans op uitval is door oververmoeidheid en burn-out in het ergste geval. Een fase daar tussenin is dat je `gewoon’ niet lekker meer in je vel zit, moe bent, slechter presteert waardoor je slecht beoordeeld wordt. Je snapt de neerwaartse spiraal.

2] Aardig gevonden willen worden

Ik vraag me af of de `meiden’ die nu geboren worden, anders opgevoed worden dan `vroeger’. We moeten af van de stereotypen `het lieve meisje’ en `de stoere jongen’. Veel vrouwen die ik spreek, hechten er veel belang aan wat anderen van ze vinden. Het gaat om het uiterlijk maar ook en misschien nog wel meer om hun innerlijk. Hoe fijn is het als je gewoon mag zijn wie je bent ongeacht wat een ander daar van vindt. Want wie jij bent, dat is alles wat je te brengen hebt in deze wereld.

3] Gebrek aan zelfcompassie

Angst voor afwijzing en aardig gevonden willen worden komen misschien wel samen in gebrek aan zelfcompassie. Wanneer ik mijn klanten vraag of ze van zichzelf houden, valt er vaak eerst een stilte. Als er een antwoord komt is het stamelend of met enige twijfel en verbazing, alsof het vreemd is om van jezelf te houden. Soms is het antwoord een duidelijke `nee’. Sommige vrouwen zijn zich bewust van het gebrek aan zelfcompassie en zijn erg streng voor zichzelf. Ze hebben zichzelf een hoge `lat’ opgelegd. Dan sta je niet op de eerste plek, nee.

Ik las de volgende tekst die het antwoord kan zijn op bovengenoemde 3 punten; `If I could give my daughter 3 things, it would be the confidence to always know her self-worth, the strength to chase her dreams and the ability to know how deeply loved she is’. Zo simpel kan en zou het leven dus moeten zijn. Een belangrijke taak voor alle ouders en mensen waarmee `onze’ vrouwen omringd zijn. Ik doe mee, jij ook?

Deel dit artikel

1 Reactie

  1. Joris

    mooi !… en de onderliggende illusies waar deze drie punten uit voort komen zijn – oordeel – en – angst – . voorbij oordeel en angst bestaan deze drie punten niet meer en start het domein beyond empowerment. Vrouwen mogen zo diep in hun essentie zakken dat ze gaan her-inneren dat ze de creating force zijn van het hele leven. Het is hard nodig op dit moment in onze masculine belachelijke samenleving. Time for woman to arise again and guide humanity (mainly men) to how society is supposed to be… <3

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?