Drie tips voor een succesvol 2021

Datum: 1 januari 2021
Blogger: Sandra Lagace
Drie tips voor een succesvol 2021 - empower women

In mijn coachpraktijk komt het voor dat vrouwen geen kansen (meer) zien. Ze hebben de moed in de schoenen laten zakken. Ze zijn slachtoffer. Het leven overkomt ze en loopt over hun heen. Ze zien geen lichtpuntje meer, alleen duisternis. Ze hebben geen energie meer. Het zijn slimme, hoogopgeleide vrouwen. Daar ligt het niet aan. Hoe kunnen deze vrouwen de draad weer oppakken? Ik heb 3 tips.

 

F*ck die onzekerheid!

Ongeveer twee derde van de vrouwen heeft er last van (en een derde van de mannen); het `impostor syndrome’. Het wordt ook wel `confidence gap’ genoemd, oftewel het gebrek aan zekerheid.

Wat kun je doen om je zelfvertrouwen weer terug te krijgen? Drie dingen die je gaan helpen;

 • Maak een lijst van al je successen en de complimenten die je kreeg; en vergeet vooral niets!
 • Focus op jezelf en niet op die ander en realiseer je dat `everyone is fighting a battle you don’t know nothing about’.
 • Schrijf al je angsten en onzekerheden op. Als je objectief kijkt, is het dan echt zo erg? Kan jij er wat aan doen? Zijn het echt `fouten’? Is het waar?

Een van de NLP-principes luidt: Er is geen goed of fout. Er zijn alleen effectieve en minder effectieve manieren om een bepaald doel of een intentie te bereiken. Er is dan ook geen reden voor het vast blijven houden aan oude schuldgevoelens, zolang je de lessen ervan trekt.

 

Pak de regie!

Ja, jij kunt je leven veranderen. Jij bepaalt. Dit klinkt eenvoudig en dat is het ook! Wat ik vaak terug krijg van mijn coachees;

 • `Ik ben bang dat mensen me arrogant vinden’; is dat jouw probleem of dat van de ander? Wat zegt het over die ander?
 • `Ik kan mijn baan niet opzeggen want het bedrijf heeft me hard nodig’; het bedrijf past er echt wel een mouw aan, niemand is onmisbaar. Het zou niet goed zijn als het bedrijf niet zonder jou kan. Dan doe je iets niet goed. Kies je voor de toekomst van het bedrijf boven jouw eigen dromen?
 • `Ik wil niet betweterig overkomen’; doe vooral je mond open. Als jij het niet doet, doet een ander het wel. Laat je horen! Je kunt niet iedereen
  pleasen. Tien mensen, tien meningen. Dus als iemand je betweterig vindt, jammer dan. Het zegt alles over die ander. Ik beloof je dat je beter voelt wanneer je wel je mond open doet. Als je de regie wil pakken, geef dan de richting aan en bepaal waar je grenzen liggen. En weet je wat zo leuk is? Hiermee respecteer je jezelf waardoor anderen jou ook alleen maar kunnen respecteren.

 

Doe wat je wil en zeg wat je voelt

Is dit `out of your comfortzone’? Regels en beperkingen vormen de grenzen die jezelf stelt.

 • Wil je niet dat mensen over je heen lopen? Jij bepaalt wat je wel en niet wil.
 • Durf je `nee’ te zeggen? Doe het eens! Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
 • Weet je wanneer je `ja’ en wanneer je `nee’ moet zeggen? Stel je grenzen.

Probeer het eens en ervaar hoeveel mooier de wereld er uit ziet.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?