Grote Geweldige Vrouwen

Datum: 28 juni 2023
Blogger: Sandra Lagace
Blog Grote Geweldige Vrouwen www.empowerwomen.nl

Nee, ik kon het weer niet laten. Ik was op slag smoorverliefd, verleid, mijn hart maakte een sprongetje. Wowww, `jou, moet ik en zal ik hebben!’ Ik voelde een behoefte tot `verslinden’ en voordat ik er erg in had, het was sterker dan mijzelf, had ik het al in mijn handen…

Het Grote Geweldige Vrouwen Boek.

De titel alleen al, maakte me verschrikkelijk nieuwsgierig. Want vrouwen zijn nu eenmaal GROOTS en GEWELDIG, maar welke van al die vrouwen staan er in het boek?

Gretig begon ik te bladeren. `De eerste feministische golf (1870 – 1917)’. Mijn gedachten dwaalden af naar mijn oma, de moeder van mijn moeder. Zij was 6 in 1917. Zij liep letterlijk rond in die wereld. De moeder van mijn oma, mijn overgroot oma, is in 1872 geboren, precies aan het begin van die feministische golf. Hoe moet die wereld er uit hebben gezien? Welke weg hebben deze vrouwen voor mij geplaveid?

Als ik de stamboom bekijk van mijn oma en haar moeder, dan zie ik, in tegenstelling tot de mannen, bij de vrouwen staan, `zonder beroep’.  Dat klopt helemaal, want `werken was voor vrouwen not done’ sisters! NOT DONE! Die vrouwen wilden misschien wel, maar ja, er waren natuurlijk andere bezigheden in het huis. `Opleidingen waren alleen voor jongens’. Je ligt waarschijnlijk al naast je stoel, en als je het volgende leest, kom je waarschijnlijk niet meer eens overeind. Er bestond namelijk een wet in Nederland die bepaalde dat gehuwde vrouwen `handelingsonbekwaam’ waren, niet over inkomen en eigendom mochten beslissen, moeilijk konden scheiden en hun `brave’ echtgenoot dienden te gehoorzamen. In 1956 werd deze wet pas afgeschaft. Ik schuif in gedachten over de tijdlijn en zie mijn moeder die 20 is.

Ik begin steeds meer respect te krijgen voor de vrouwen `voor mij’. Ik begin steeds meer te begrijpen dat er feministen opstonden. Ik begin steeds meer dankbaar te zijn voor alle mooie rechten en verworvenheden in mijn leven. Ik begin steeds meer te begrijpen dat ik doe wat ik doe, onder andere het organiseren van ons mooie Empower Women Event. Dus Sisters, laten wij het mooie werk van onze voorouders (lees; -moeders) voortzetten. Laten we elkaar steunen, ons ontwikkelen en empoweren. Lang leve de Geweldige Grote Vrouwen! Lang leve ons!

Deel dit artikel

1 Reactie

 1. Loes

  Mooi Sandra. Klopt helemaal wat je schrijft. Gelukkig leven wij nu in deze tijd , maar we zijn er nog niet. Nog steeds is er ongelijkheid en worden vrouwen achtergesteld.
  En in sommige culturen is het helemaal slecht gesteld met de vrouwenrechten. Ik heb medelijden met deze vrouwen en ben dankbaar dat ik in Nederland ben geboren. Zonder de feministen was dit niet gebeurd.
  POWERWOMEN !!!!
  Liefs , Loes

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?