It is all about Control, Curiosity, Concern & Confidence

Datum: 30 januari 2021
Blogger: Sandra Lagace
It is all about Contro, Curiosity, Concern & Confidence

It is all about Control, Curiosity, Concern & Confidence. Mieke had ik een maand eerder telefonisch gesproken voor een intake. Ze wist niet meer wat ze wilde. Ze zat nu al ruim tien jaar bij hetzelfde bedrijf. Nu ze 55 was en nog zeker 12 jaar `moest’, twijfelde ze aan wat (nu), hoe (dan) en wanneer. Bovendien had ze nergens meer zin in of energie voor. In de eerste coaching sessie zag ik op het scherm van mijn laptop een goed verzorgde dame, die alles in zich leek te hebben om succesvol te zijn in het leven maar die er gespannen en onzeker bij zat.

Mieke praatte veel en snel. Haar blik was snel afgeleid en ze oogde nerveus. Als ze sprak over de `toxic’ omgeving waarin ze werkte, oogde ze vermoeid en lusteloos. Haar huid zag er grauw uit, ze had diepe, blauwe kringen onder haar ogen.

De omgeving waarin ze werkte was macho. `Een apenrots!’ zei ze. Ze leek zich te verbijten als ze er over sprak. Haar manager Henk, de gorilla van de apenrotsluisterde niet naar haar en liep over haar heen, zo vertelde ze me.  Ze had verwacht dat ze na al die jaren van trouwe dienst en goede prestaties, toch wel recht had op een promotie. In het laatste functioneringsgesprek was dat voor de vierde keer op rij geen werkelijkheid geworden.

Als er grapjes over haar werden gemaakt in een management team vergadering, verwachtte ze dat Henk het voor haar opnam. Er werd echter alleen maar gesproken over sales cijfers. `Oppervlakkig gedoe zonder diepgang.’ Het enthousiasme van tien jaar geleden was ongemerkt verdwenen.

Ze twijfelde over haar functioneren en durfde haar mond niet meer open te doen tijdens zo’n meeting met de `mannen’.  Ze lachte mee maar huilde diep van binnen. Wat zouden ze niet van haar denken als ze `weer’ een `domme’ opmerking zou maken?

 

De eerste op kantoor en de laatste die het licht uitdoet

 

Moedeloos werd ze ervan. En thuis, werd het er niet leuker op. Ze sleepte zich na een lange werkdag van 9 à 10 uur werken naar huis waar haar man op haar en de warme avondmaaltijd wachtte.  Ze was soms zo moe dat ze, nadat ze de vaat in de vaatwasmachine had gezet al vroeg naar bed ging.

Dit was niet bevorderlijk voor haar relatie, zo zei ze me. Soms spraken ze elkaar een paar dagen niet. Ze was regelmatig de eerste op kantoor om vergaderingen voor te bereiden en de laatste die het licht uitdeed.

Ze keek me met vragende ogen aan. `Wat is precies je vraag?’, zei ik.  Ik wil weten wat ik moet doen. `Dat snap ik’, zei ik en glimlachte naar haar.

Je kunt zelf veel invloed uitoefenen op het verloop van je loopbaan met de volgende 4 C’s: Control, Curiosity, Concern, Confidence.

Bottom line is, en dat geldt voor zowel privé als zakelijk, dat jij de regie houdt over je leven. De regie over jouw energie en zingeving. Jij bepaalt met wie jij je verbindt en jij bepaalt jouw houding. Jij bepaalt hiermee hoe anderen zich gedragen naar jou! Hiermee bepaal jij dat je in `Control’ bent. Wil je die promotie? Vraag erom! Is het antwoord `nee’? Zorg dat je goed op de hoogte bent over je kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Wees bewust van je kwaliteiten, vaardigheden en successen (Curiosity). Pas je aan wanneer de vraag en omstandigheden in je werk veranderen(Concern). Grote kans dat je niet meer diezelfde persoon bent van zoveel jaar geleden toen je bij je werkgever begon. En weet je wat? Die werkgever is ook niet meer dezelfde! Pak de regie en besluit wat je wil (gaan doen). En tenslotte, blijf altijd geloven in jezelf (Confidence)!

Als je hulp nodig hebt bij het benoemen van jouw vier C’s dan mag je me altijd bellen.

 

It is all about Control, Curiosity, Concern & Confidence

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?