Mijn ROLMODEL is niet meer

Datum: 23 augustus 2022
Blogger: Sandra Lagace
Mijn rolmodel is niet meer blog Empower Women Event www.empowerwomen.nl

Op 24 juni 2022 overleed mijn grootste rolmodel. De vrouw die ik lief heb, of lief had, meer dan wie dan ook. Mijn moeder. Mijn rolmodel is niet meer.

In de Podcast serie Empowerwomen-depodcast (de Podcast serie van het Empower Women Event) vraag ik regelmatig aan mijn gasten wie hun rolmodel is.

Ik heb geleerd dat het een aanname is om te denken dat iedereen een rolmodel heeft. Sommige vrouwen hebben geen rolmodel en zijn hun eigen rolmodel. Rolmodellen komen in alle soorten en maten. Soms zijn rolmodellen gekoppeld aan familie, soms aan celebrities, soms aan oude mensen,  filmsterren, bekende auteurs, politici, jonge mensen, onbekende mensen, tantes, ooms, buurmeisjes, kinderen, mensen die nog in leven zijn of inmiddels overleden. Ik heb ook geleerd dat er meerdere rolmodellen kunnen bestaan. Soms zijn ze gekoppeld aan een fase in het leven of aan verschillende aspecten in het leven. Hoe mooi is dat, deze diversiteit aan rolmodellen?

Sinds mijn moeder is overleden, realiseer ik me meer dan ooit dat zij mijn rolmodel is. Ik aanschouw haar leven, gekoppeld aan het mijne, en zie de voorbeelden, de gelijkenissen. Ik voel me trots en zie het als mijn missie om het mooie voorbeeld dat ze me gegeven heeft, voort te zetten in mijn leven.

Ik heb een aantal kledingstukken en sieraden van haar gehouden en realiseer me meer dan ooit hoe haar stijl mij beïnvloed heeft. De oorbellen, hoge hakken, make-up en positieve levens instelling heb ik van geen vreemde.

Bepaalde mantra’s zingen bijna dagelijks door mijn hoofd; `Genieten!’, `het werk gaat voor het meisje’ en ik hoor haar zingen en lachen om grappige dingen op t.v. Na haar scheiding op haar 44e, heeft ze met een basis van lagere school, deelcertificaten voor het VWO gehaald. Ik voelde me bijna een luie student vergeleken met haar drang en ambitie om de beste te zijn. Zelfs onderweg, op de fiets naar opa en oma in het weekend, repeteerde ze haar voordracht voor de Franse les de volgende schooldag en moesten we lachen om de blinde geleide hond waar ze `chien aveugle’ (blinde hond) van maakte in plaats van `chien-guide aveugle’. Het arme beest.

Mijn passie voor vrouwelijk leiderschap is geen verrassing. Mijn moeder benadrukte altijd dat het belangrijk was om contact met vriendinnen te houden en stimuleerde mij daarin. Ook kreeg ik mee dat je als vrouw voor je zelf moest kunnen zorgen zodat je niet afhankelijk was van een partner.

Met mijn broer heb ik het regelmatig over films en de spelers daarin. Ik deel vaak zijn liefde voor de vrouwelijke sterren. Ik realiseerde me na haar overlijden dat ook hij op positieve wijze beïnvloed is door mijn moeder. In zijn liefde voor sterke of grappige actrices, herken ik de karaktertrekken van mijn moeder. Haar invloed op ons is groot en heeft ons meer gedaan dan dat we ons realiseren.

Laten we de rolmodellen die ons leven zo positief hebben beïnvloed en rijk gemaakt eren en laten we hun werk voortzetten door het voorbeeld en rolmodel te zijn voor anderen.

Deel dit artikel

3 Reacties

 1. Anika

  Wat mooi Sandra! Gecondoleerd met dit verlies, maar wat een rijkdom heeft ze je gegeven!

  Antwoord
  • Peterdw.

   Dank je lieve Sandra for loving your mother so much. Wat een terecht en mooi eerbetoon. Wij houden van jou, jij geeft mij altijd zoveel positieve energie. Peet.

   Antwoord
 2. Loes

  Prachtig.
  Ik heb je lieve moeder gekend en ik zie zoveel van haar in jou. Niet alleen aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant. Je heb zoveel van haar geleerd en mee gekregen. Zoveel wijze woorden., en zo waar !
  Vergeet niet dat ze trots is op jou en dat ze in jou verder leeft. Ze is altijd bij jou.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?