Onderhandelen voor vrouwen 3 TIPS

Datum: 30 september 2022
Blogger: Sandra Lagace
Onderhandelenv voor vrouwen 3 tips www.empowerwomen.nl

`Vrouwen zijn anders’. Deze quote lokt vaak reacties uit bij zowel mannen als vrouwen. Probeer het maar eens, in een groep met vrouwen en mannen, hard roepen dat vrouwen anders zijn. Succes gegarandeerd. Het grappige is, wanneer ik sommige vrouwen een beetje geïrriteerd tegengas hoor geven op de uitspraak dat vrouwen anders zijn, ik gelukkig moet constateren dat we hetzelfde doel hebben. Namelijk, gelijke kansen voor vrouwen en mannen.

Dat vrouwen anders zijn, daarmee bedoelen we niet dat we vrouwen in een apart hokje stoppen of dat ze minder zijn, of zielig. We bedoelen hiermee dat vrouwen niet hetzelfde zijn als mannen op gebied van de medische wetenschap, om maar een zijstraat te noemen. Het onderzoek naar hart- en vaatziekten, of naar hersenziekten is nog altijd op het mannen lichaam gebaseerd. De wijze waarop deze ziekten zich manifesteren is echter totaal anders bij vrouwen dan bij mannen. Wetenschappelijk onderzoek naar hoe het dan precies bij vrouwen werkt, loopt nog schrikbarend achter de feiten aan.

De hersenen van vrouwen zijn anders dan die van mannen én werken dus anders. Een situatie waar dat dus anders werkt bij vrouwen is bijvoorbeeld het moment dat er onderhandeld moet worden. We hebben allemaal wel eens in een situatie gezeten dat we niet kregen wat we wilden en na de onderhandeling het gevoel hadden dat we er meer uit hadden kunnen krijgen.

Ik zie veel vrouwen in mijn praktijk die worstelen met dit fenomeen. Ik geef je drie tips (van de tientallen) waarmee jij je leven eenvoudiger, minder stressvol en dus veel leuker kunt maken.

Disclaimer; er zijn uitzonderingen. Niet alle mannen en vrouwen gedragen zich zoals ik beschrijf.

1] Ken de spelregels

Nee, ga je niet als een stoere man gedragen! Blijf jezelf en observeer hoe de mannelijke spelregels zijn. Mannen zijn geneigd zich te herhalen. Dus hetzelfde zeggen en dat dan een paar keer doen. Wij vrouwen houden onze mond, want wij voelen ons daar niet senang bij, iets twee of drie keer herhalen. Een vrouw in mijn netwerk, leerde mij de volgende mooie les. Zwijg, luister, observeer. Reageer dan met een aantal scherpe vragen. Als daar niet op gereageerd wordt of overheen wordt gesproken, geef dan rustig maar duidelijk aan dat je nog geen antwoord hebt gekregen op je vragen.

2] Bluffen mag

Mannen bluffen. Vrouwen zijn bescheiden en blijven op de achtergrond. Ik geef je een tip. Doe voor je gevoel overdreven en bluf. Heb je die taak nog niet af? Je bent er mee bezig. Heb je dat stuk helemaal nog niet gelezen? Je hebt het nog niet helemaal gelezen. Heb je geen idee of je die klus kunt klaren? Pipi had het ook nog nooit gedaan en dacht dat ze het wel kon! Voel je het verschil in mindset? Het is namelijk geen bluffen. Wij vrouwen vinden dat het bluffen is. Het betekent echter dat je voor jezelf op komt. Begin morgen eens met `bluffen’ en zie wat er gebeurt. Ik beloof je dat het er leuker op wordt! En, blijf vooral jezelf.

3] Geloof in jezelf (I am enough

Dames, ik kan hier niet genoeg over schrijven. Je bent precies goed zoals je bent! Als je daar in gelooft dan gaat er (vandaag nog) een wereld voor je open en liggen alle mogelijkheden aan jouw voeten. Als jij niet in jezelf gelooft, waarom zouden anderen dan in jou geloven?

Maak iedereen gek en schrijf vandaag op alle spiegels in je huis met de meest rode lippenstick “I AM ENOUGH”.  Plak post-its op je computer, op je koelkastdeur, op je notitieboek, aan de binnenkant van je wc-deur, met deze quote, het maakt me niet uit waar. Maak het je lijfspreuk, “IK BEN GENOEG”. Want je bent er al. Je hoeft niet meer verder te zoeken. Je bent mooi en je hebt alle kennis in je. Het zijn alleen die papegaaien die tetteren in je oor, Weet je het wel zeker, Je kunt dit niet. Plak ook een post-it op die papegaai zijn bek, zodat hij ophoudt met krijsen.

(4] Geef nooit op!)

Ik kan het niet laten om deze bonustip aan je mee te geven

Weet dat als mannen `Nee’ zeggen, wij vrouwen denken dat de onderhandeling stopt. Nee, het is een spel. Voor mannen begint het spel dan pas. Vergelijk het met riddertje spelen. Wordt jij van het paard gegooid, dan ben je niet ‘af’ maar stap je weer op je paard en vecht je verder. Wij vrouwen zijn geneigd om dan huilend in een hoekje onze wonden te gaan likken (bij wijze van spreken).

Ja, het is soms niet leuk en ja, het zit soms niet mee. Je kunt bij de pakken neer gaan zitten. Dat mag ook. Soms even dat dekbed over je hoofd trekken, huilen of stampvoeten. Het mag allemaal en het is soms ook nuttig. Of ga een rondje hardlopen buiten. Daar maak je je hersenen niet alleen blij mee maar ook je lijf.

Ga dan vooral weer door en bedenk wat je geleerd hebt. Rug recht, smile en zet je onzichtbare kroon weer op je hoofd. Geef nooit op! Het leven is veel te leuk!

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?