POWER VROUWEN MET BALLEN

Datum: 11 maart 2019
Blogger: Cor

Een paar dagen geleden had de wereld tijdens Internationale Vrouwendag tenminste voor één dag aandacht voor de positie van de vrouw. Als ik rond die dag de powervrouwen in media voorbij zie komen, dan denk ik `wow, wat een enorme line-up aan powervrouwen en rolmodellen zouden we op een podium kunnen zetten’. Met droge ogen durf ik te zeggen dat we lang niet zo veel inspirerende power mannen bij elkaar kunnen krijgen als we vanaf volgend jaar ook een Internationale Mannendag zouden organiseren. Natuurlijk zijn er prachtige inspirerende mannen die ik graag op het podium zie staan, maar ik durf te zeggen dat ze het in absolute aantallen moeten afleggen bij de inspirerende powervrouwen.

In Nederland hadden we het met name over het gebrek aan vrouwen aan de top. Als het over dit onderwerp gaat dan hoor ik vaak het verhaal wat ik al jaren hoor. Het is het verhaal van de mannen op de apenrots laten geen vrouwen toe, vrouwen krijgen niet de kans, we moeten een tijdelijk een vrouwenquotum instellen en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Als we met z’n allen weten wat er moet gebeuren waarom is het dan nog niet gebeurd ? Het zal me niets verbazen als er al een stapel beleidsnota’s bestaat waarin het ei van Columbus is beschreven. Het is mooi dat er tijdens Internationale Vrouwendag powervrouwen een podium krijgen of pakken om als rolmodel op te treden. Veel vrouwen kijken tegen deze vrouwen op en gebruiken zo’n moment als een soort party drugs door te denken `ik ben vrouw dus ik ben een power lady’ en vervolgens laten ze het bij een kort inspiratie moment zonder er wat mee te doen.

Maar het kan ook anders. Ik moet hierbij denken aan Souad El Markhous die als jonge dame van 19 begon als schoonmaakster bij Aannemersbedrijf De Combi in Amsterdam. Tijdens het schoonmaken van het kantoor ging ze op een gegeven moment buiten kantoortijd op de stoel van de directeur zitten en dacht bij zichzelf `ooit zit ik op zo’n stoel’. Voor de mensen die het nog niet weten, kan ik vertellen dat deze powervrouw al weer een paar jaar als directeur eigenaar op deze stoel zit bij het bedrijf waar zij als schoonmaakster begon. Zij liet het niet bij dromen. Als ik kijk naar de vrouwen die ik voor mijn boek “succes een kwestie van toeval, toewijding of toehappen” heb mogen interviewen dan zijn dit stuk voor stuk power vrouwen.

Er zijn zo veel vrouwen met ballen die hoogopgeleid zijn en precies weten wat ze willen. Sterker nog, in hun hoofd hebben ze alle stappen al gezet die ze willen zetten om naar hun droombaan in loondienst te komen of om de business van hun dromen op te zetten. Dit zijn geen zielige vrouwen die hulp nodig hebben maar powervrouwen die in het dagelijkse leven al heerlijk aan de boom schudden die we mannenbolwerk noemen. In de praktijk komen deze power vrouwen met ballen heel ver en dat is al een behoorlijke winst als je de situatie van nu vergelijkt met die van 10 of 20 jaar geleden maar dan nog moeten veel vrouwen van nu het lont bij zich zelf aansteken, de just do it knop in drukken of het gaspedaal intrappen om door te stoten naar de top.

Als ik kijk wat er gebeurt in business dan zie ik te vaak vrouwen die denken dat ze top kunnen bereiken door de managementstijl van de man over te nemen. Zo van `als ik de gedragscode van de overige apen op de rots overneem dan ga ik de strijd op deze rots wel winnen’. De vrouwen die deze strategie hanteren, kan ik snel uit hun droom helpen want dit gaat niet werken. Ik zal ook vertellen waarom dit niet gaat werken.  Als je als man gaat gedragen dan ga je ook als man gezien worden en ben je uitwisselbaar geworden met de mannen die er al zitten. Max Verstappen stond het afgelopen jaar ondanks het feit dat hij het met minder materieel moest doen toch regelmatig op het podium. Hij koos zijn eigen lijn en durfde vanuit zijn authenticiteit risico’s te nemen en greep de kans voordat de kans voor een ander zichtbaar was. Souad zou ik in dat opzicht met Max kunnen vergelijken want zij begon in formule 1 termen vanaf de achterste startrij maar wist iedere ronde een paar posities op te schuiven en voor de vlag van de laatste ronde viel, reed zij al aan kop en ging als overwinnaar over de finish.

De wereld bestaat uit mensen die willen pleasen, mensen die willen domineren en mensen die vanuit hun authentieke kern opereren. De vrouwen die de rol pakken van pleaser gaan de top niet bereiken. Ook de vrouwen die de dominante rol pakken, gaan in de meeste gevallen de top niet bereiken op de apenrots met testosteronbommen. Nee, de vrouw die vanuit haar eigen kracht, vanuit haar vrouw zijn en vanuit haar expertise opereert, gaat de top bereiken. Als je je kwetsbare authentieke ik durft te tonen als vrouw dan ben je een inspirator en magneet voor je omgeving. Als jij als vrouw een inspirator bent, dan wordt er naar je geluisterd want jij hebt een ander verhaal. Als je dan die inspirator bent, dan sta je op het podium zonder zelf het podium te pakken. Het grappige van een podium is dat je een groot bereik hebt. Als je hetzelfde bereik wil realiseren door kopjes koffie te gaan drinken met collega’s of mensen uit je netwerk dan ben je veel langer bezig zonder dat je dezelfde impact weet te realiseren. Het moet geen gunst zijn dat je die topfunctie mag gaan vervullen maar zij moeten de lucky basterd zijn dat jij bereid bent als kennisdrager en inspirator het team van grijze, helaas vaak witte, mannen te willen verrijken met jouw female power. Dus ik zou zeggen, neem een voorbeeld aan de powervrouwen op de foto die al jaren geleden het lont bij zichzelf hebben aangestoken en de positie hebben gepakt die ze ambieerden.

De powervrouwen die zich aangetrokken voelen tot dit verhaal nodig ik uit om de website www.empowerwomen.nl in de gaten te houden die later deze maand live gaat. Op deze website staat het programma van het Empower Women 010 event dat op 15 oktober 2019 plaats vindt.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?