Ik lees graag boeken over female empowerment, vrouwelijk leiderschap, feminisme. `Zij in de geschiedenis’ van de auteur Alies Pegtel is zo’n boek waardoor ik me weer triest en strijdlustig tegelijkertijd voel.
Triest, om de feiten te lezen over vrouwen en steeds beter te begrijpen waarom wij vrouwen doen zoals we doen, ons voelen zoals we ons voelen en posities bekleden of juist niet. Strijdlustig, om te blijven communiceren over feminisme. Ik geef je 3 opmerkelijke feiten die ik uit dit boek haalde. Je zult ze misschien niet eens opmerkelijk vinden omdat je regelmatig ervaart wat de `erfenis’ van ons vrouwen is.
1] De oervrouw ging ook op jacht!
De mensheid was in oorsprong niet georganiseerd in een patriarchaat met een strikte taakverdeling tussen man en vrouw. De oervrouw had een actieve rol in `egalitaire nomadische groepjes van dertig tot veertig man’. Ze verzamelde niet alleen voedsel maar ze jaagde ook. De oervrouw nam haar baby’s gewoon mee als ze werkte.
Hoe dit ontdekt werd? Door de fossiele tanden van manapen met sporen van planten dichtbij `huis’ en vrouwelijke tanden met resten van gewassen tien kilometer verder op.
Dus de grapjes over de vrouw die gerelateerd zijn aan de oertijd waarin de vrouw met haar kinderen zat te wachten in haar grot op de man die thuiskwam met eten kunnen zoals Alies zegt ‘de prullenbak in’. Het bevestigt mijn overtuiging dat vrouwen geweldige managers zijn omdat ze én hun gezin moesten bewaken én op jacht gingen naar voedsel.
Wat dat betreft is er niet veel veranderd, of wel? Werken, voor de kinderen zorgen, boodschappen doen, koken en het huishouden doen horen bij veel vrouwen tot hun dagelijkse taken. En mannen, een `papadag’ is niet iets om mee op te scheppen.
2] De vrouw werd al de mond gesnoerd in de Griekse oudheid
In de Odyssee wordt al beschreven dat spreken de taak van mannen is. In klassieke mythes en legendes kun je verschillende boodschappen ontdekken in `onschuldige sprookjes’ waar vrouwen de tong wordt afgesneden door haar verkrachter of waar met geweld wordt gedreigd (Zeus) als zijn echtgenote (Hera) niet haar mond houdt.
De boodschappen in deze `onschuldige sprookjes’ zijn overgenomen in literatuur, schilderijen, beeldhouwkunst en op het toneel. Als we kijken naar het actuele plaatje dan moeten vrouwen harder hun best doen, worden vrouwen eerder afgerekend op hun optreden op tv of in de socials dan mannen.
Noot; Als we al een rol krijgen toebedeeld in talkshows. Vrouwen zijn minder vaak te zien als deskundige, opiniemaker of correspondent in vergelijking met mannen.
Mannen verschijnen vaker in talkshows, nieuws- en amusementsprogramma’s dan vrouwen. (bron: VAKER IN DE MEDIA)
3] Kind en carrière
In de jaren ’60, ja, je leest het goed, ’60, dreigde de Nederlandse economie achterop te raken door gebrek aan personeel. De regering overwoog om `goedgeschoolde’ moeders te stimuleren aan het werk te gaan. De Gezinsraad adviseerde negatief omdat de vrouw zich `ten volle’ aan de belangrijke functie van `gezinsverantwoordelijkheid’ moest wijden. `Die vrouwen’, daar behoorde mijn moeder toe. Eén generatie geleden. Eén generatie! In 1960 was mijn moeder 25 jaar.
Ik vraag me af hoe dit mijn opvoeding en carrière onbewust beïnvloed heeft. Ik weet zeker dat ik er sterker door uit ben gekomen en doe wat ik te doen heb in deze wereld.
Wat is jou nooit verteld?
0 reacties