WAT VROUWEN MOETEN WETEN

Datum: 8 december 2022
Blogger: Sandra Lagace
Wat vrouwen moeten weten blog Sandra Lagace - empower women - www.empowerwomen.nl

Het ligt niet aan jou! Of ligt het juist wel aan jou? Je kunt er niets aan doen! Of kun je er wel degelijk  wat aan doen? Weet je wat? Het is allemaal waar! Al de vrouwen die ik in mijn praktijk zie, hebben er last van. Last van zoveel dingen. Al die vrouwen, van het één of het ander, ze hebben er allemaal last van.

Die dingen zijn te herleiden aan, en daar gaan we weer, de jeugd, de opvoeding, het onderwijs, de omgeving, al die mensen die van alles tegen die vrouwen hebben gezegd, of niet gezegd, gedaan hebben of niet gedaan hebben. De vader die het `een verstandige keuze vond’, de moeder die het `overdreven’ vond, de leraar die `je niet geloofde’, die manager die x zei of y deed. Herken je de situaties? Die situaties waardoor je ging stoppen met luisteren naar wat je hart je zei, doordat je anders naar jezelf ging kijken en je misschien ging twijfelen aan je kunnen

Ik vind het voorbeeld van de baby altijd een prachtige. De baby is blij met zichzelf, en als dat niet zo is, dan wordt dit luid en duidelijk getoond. Huilen omdat je honger hebt, dorst hebt, het koud hebt of juist te warm, omdat je opgepakt wil worden of juist met rust gelaten wil worden, omdat je darmkrampjes hebt, of wat dan ook. Een baby is niet onzeker, een baby straalt en is zeker van zichzelf. Zo kan een baby met grote bewondering naar de eigen voetjes kijken.

Waar begint precies dat moment dat wij vrouwen niet meer met bewondering en liefde naar ons zelf kijken? Waar ligt die knip in het verleden waar wij eerst de camera verleiden en stralend poseren om vervolgens deze zelfde camera weg te duwen en onze handen voor ons gezicht te houden? `Nee, niet zo dichtbij! Die rimpels! Ik zie er niet uit! Nee, niet van die kant!’ Paniek!

Vrouwen, wacht effe! No panic! Schrijf op! Er zijn drie dingen die jullie moeten weten.

ÉÉN – Je bent precies goed zoals je bent!

I am enough, je bent mooi, je bent er al! Wat anderen ook tegen je gezegd hebben, je bent perfect!

Als je dat (echt) gelooft, ga je dat uitstralen. Als je dat (echt) gelooft, kunnen anderen vinden wat ze vinden, zeggen wat ze zeggen, dat maakt niet meer uit. Weet je, dat komt dan niet meer binnen en ze zullen het niet meer zeggen of vinden, want jij bent perfect en straalt dat uit. Zo van, `kom maar op!’.

Geloof je echt wat die anderen ooit tegen je zeiden? Is het waar? Nee, toch? En wat die anderen deden of tegen je zeiden, dat heeft niets met jou te maken. Het heeft alles met hun te maken.

TWEE – Je kunt het!

Pipi Langkous zei het al! Geloof dat je alles kunt, omdat je het nog nooit hebt gedaan. Heb dus vertrouwen in jezelf. Dan gaan de dingen je ook lukken. Kijk eens om. Je komt van zo ver. Ja, ik weet het. Het was niet altijd van een leien dakje. Maar je hebt het wel geflikt. Met ups en downs. Dus je hebt het al bewezen dat je het kunt. Door regen en wind.  Die papegaaien die af en toe kwetterend op je schouders neerdalen (`kan ik het wel?’) zet je weer vriendelijk doch dwingend op hun plekje terug. Nee, bedankt. Ik heb jou niet meer nodig. Ik kan het nu zelf.

DRIE – Blijf trouw aan jezelf = Houd van jezelf

Dames, nummer drie is eigenlijk nummer één en twee opgeteld. Want als je vindt dat je goed bent, precies zoals je bent en je hebt vertrouwen dat je het kunt, dan kun je niet anders dan van jezelf houden en ben je ook trouw aan jezelf.

Als jij dat niet doet, dan doet de buitenwereld het ook niet. Dat gaat niet werken, toch? Houden van iemand die zichzelf verwerpt? Dus, houd van jezelf, houd van anderen en `pay it forward’!

Een vriendin van mij geeft les aan kinderen van 8 en 9 jaar oud.  Op school beginnen ze elke dag met de ochtend groet. Laten we dit elke dag herhalen, zoals deze kinderen:

“Ik ben wie ik ben, ik ben trots op mezelf, ik mag voor mezelf opkomen, ik ben sterk. Ik ben er ook voor jou, we doen elkaar geen pijn, niet met handen, voeten of woorden.”

Deel dit artikel

1 Reactie

 1. Angligène

  Geweldig verwoord Sandra! Een mooie en simpele reminder.
  Mensen praten over de wereld verbeteren, impact maken en bijdragen.
  Wil je dit bereiken dan begint het met je fundament. Precies wat jij nu zegt.

  Jij maakt de wereld een stuk mooier door te zijn wie je bent. Dankjewel!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?